Μυϊκή ενδυνάμωση για ηλικιωμένους

shutterstock 3230116

 

Έχει αισθητά παρατηρηθεί ότι ο μέσος όρος των ηλικιωμένων σήμερα έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με αυτό το φαινόμενο, ο κάθε ηλικιωμένος άντρας ή γυναίκα είναι σε θέση να καλυτερέψει το τρόπο ζωής του.  Ο ηλικιωμένος πληθυσμός είναι ευάλωτος σε θέματα: αυξημένου αριθμού οστεοπόρωσης, μείωση της μυϊκής μάζας που άμεσα φέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής δύναμης, μείωση της κάρδιο-αναπνευστικής αντοχής, μείωση σωματικού μεταβολισμού, και αυξημένα επίπεδα λίπους.  Αυτά τα εφικτά αρνητικά χαρακτηριστικά σε αυτή την ηλικία μπορούν θετικά να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό αν ενσωματωθεί ένα σωστό πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Παιδία και γυμναστική

youth-training

Όπως όλοι γνωρίζουμε ο τρόπος ζωής και οι ασχολίες των ανθρώπων έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία 5- 10 χρόνια, αλλάζοντας ταυτόχρονα και τις ασχολίες και τις συνήθειες των παιδιών.Συνέπεια των αλλαγών αυτών, αποτελούν η μη εκγύμναση των παιδιών και η συχνή εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.  Η παιδική παχυσαρκία, σύμφωνα με έρευνες, βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Η εμφάνισή της οφείλεται σε δύο κυρίους λόγους: στην κακή διατροφή και στο μειωμένο χρόνο ή απουσία γυμναστικής. Στο πάρων στάδιο, σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στο θέμα της γυμναστικής. Μερικά εύλογα ερωτήματα που αφορούν στην γυμναστική για παιδιά είναι: Σε ποια ηλικία είναι καλά να αρχίσει να γυμνάζεται ένα παιδί; Ποιο είδος γυμναστικής είναι το καταλληλότερο και ποιος είναι ο στόχος του γυμναζόμενου παιδιού σε κάθε ηλικία; Η εξειδίκευση σε κάποιο άθλημα σε μικρή ηλικία έχει μήπως αρνητικά αποτελέσματα; Παιδία και γυμναστική

Μυϊκή ενδυνάμωση ή αεροβική γυμναστική

 olympic-pull

Για όσους αφιερώνουν χρόνο για γυμναστική, αξίζει να διερωτηθούν πιο είδος γυμναστικής είναι καταλληλότερο γι' αυτούς. Η αεροβική γυμναστική (περπάτημα ή τρέξιμο) και η μυική ενδυναμωσή (γυμναστική χρησιμοποιώντας βάρη, λάστιχα, μηχανήματα ή έστω και το ατομικό βάρος) είναι δυο διαφορετικά είδη άσκησης, όπου το κάθε ένα έχει διαφορετικές επιδράσεις στο κάθε άτομο. Η επιλογή οποιουδήποτε είδους γυμναστικής πρέπει γίνει με βάση τους προσωπικούς στóχους τους καθενóς. Για τους περισσότερους, ο συνδυασμός των δυο είναι ο πιο ιδανικός. Θεωρείται δεδομένο ότι η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, και το είδος εργασίας είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη σωστή επιλογή του προγράμματος άσκησης. Επιθυμώντας καλύτερα αποτελέσματα, ο συνδυασμός οποιουδήποτε είδους γυμναστικής με μια σωστή δίαιτα ή διατροφή είναι απαραίτητος. Τόσο η μυική ενδυναμωση όσο και η αεροβική άσκηση έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να διαχωριστούν.

Uphill/ Downhill Running

photo-4

Uphill/ downhill running is more challenging than running on a straight path. In case uphill/ downhill running is performed in off road conditions, there are some aspects to take into consideration such as altitude, slope of the hill, ground surface, and shoe selection. These aspects are demanding upon the human body and as a runner of any level you should monitor them carefully. Ignoring these aspects can definitely affect negatively your performance.